VIDEO | Bogdan Teodorescu: „Viktor Orban vorbește foarte mult despre democrație. Cu siguranță, negocierea ruso-americană despre Ucraina nu e democratică. Se negociază peste capul ucrainenilor cum va arăta țara lor”

Publicat: 09/08/2022, 01:25
Actualizat: 09/08/2022, 01:29

Bogdan Teodorescu, analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Politologul a vorbit despre discursurile publice ale premierului maghiar, Viktor Orban, atât la Școala de Vară de la Băile Tușnad, cât și în Texas, la întâlnirea cu fostul președinte american, Donald Trump. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că, deși tipul de discurs al prim-ministrului Ungariei este bine construit, el nu promovează democrația și „nu există nici un singur cuvânt negativ în legătură cu Rusia”.

„Incontestabil, discursul domnului Orban ar trebui citit de toată lumea, fiindcă este o mostră de cum faci un discurs bun. Tehnica pe care a folosit-o, stilul pe care l-a folosit, îmbinarea între glumă, afirmație tranșantă, măgulirea gazdelor și lăudarea de sine au dus la un discurs important de studiat. Dacă noi auzeam acest discurs al lui Viktor Orban acum un an, în vara anului trecut, în 2021, probabil foarte multă lume era entuziasmată de el și atât, mai ales din zona conservatoare a Europei.

Considerau se spun lucrurilor pe nume, taxează anumite excese ale Bruxelles-ului, anumite erori ale administrației Biden, niște lucruri care deranjează o anumită parte din populația europeană. Venind în acest an discursul lui Orban, acolo apare o problemă, fiindcă anul acesta este marcat de ceea ce se numește ‘invazia rusă din Ucraina’. Așa cum am mai spus despre discursul de la Tușnad – de asemenea, un discurs foarte bun – în acel discurs nu există nici un singur cuvânt negativ în legătură cu Rusia.

Ori, există cuvinte de compasiune față de refugiații ucraineni, fără spună din ce motiv sunt refugiați. La Tușnad, mai mult ca în Texas, Viktor Orban a luat pe rând și a arătat vinovății – Bruxelles, Berlin, lideri europeni, i-a luat pe toți pe rând. Deci toată lumea e vinovată, un singur personaj din această nume mare nu e vinovată: Putin”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

Bogdan Teodorescu a precizat că, deși Viktor Orban vorbește despre democrație în textele sale, el negociază peste capul Ucrainei și al ucrainenilor” cum va arăta atât țara sa, cât și Statele Unite.

„Al doilea lucru este că, dincolo de partea flamboiantă a textului lui Orban, care este și frumoasă, și bine scrisă, și cu elemente de interes, există o frază care pe mine m-a îngrozit – și o spun din punct de vedere istoric – fraza în care spune: ‘Războiul din Ucraina se va încheia prin negocierea ruso-americană’. De ce m-a îngrozit? Fiindcă acolo, în fraza aia, nu mai există un cuvânt – ‘Ucraina’.

Adică se negociază peste capul Ucrainei și al ucrainenilor cum va arăta țara lor. Apelul la rezolvarea lucrurilor din lumea asta, prin negocieri suprastatale, în care sunt implicate state care nu sunt invitate, este înspăimântător. Ori, când vecinul tău face acest lucru și se referă la un alt vecin al tău, cred noi, românii, putem ne punem niște întrebări, fiindcă discuția de acest tip – niște băieți mari hotărăsc, în urma unor lucruri, cum va arăta destinul a milioane de cetățeni fără ca ei fie întrebați – nu ține de epoca pe care noi o numim ‘democratică’.

Domnul Orban, în textele sale, vorbește foarte mult despre democrație, de nevoia de democrație, de felul în care arată democrația. Cu siguranță, negocierea ruso-americană despre Ucraina nu e democratică”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

Analistul politic a vorbit și despre afirmațiile fostului președinte american, Donald Trump, precizând că acolo a existat o frază care îți fiori”.

„La un moment dat, întrebat despre războiul din Ucraina, Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite, a spus următorul lucru: ‘Dacă eram eu președinte, nu se întâmpla războiul. De ce? Fiindcă îi dădeam Rusiei ce cerea’. Din nou, este o frază care îți fiori, fiindcă domnul Trump, în acel text, spune ceea ce a cerut Rusia era recunoașterea Crimeei și anunțul Ucrainei nu va intra în NATO.

Ori, noi știm foarte exact că Rusia nu a cerut numai asta. Rusia a cerut, apropo de Ucraina, și recunoașterea celor douărepublici separatiste, Donețk și Lugansk, a cerut plecarea guvernului de la Kiev – deci renunțarea la actuala putere politică – și a mai cerut ca NATO revină la situația înainte de 1997. Ori, NATO revină la situația înainte de 1997, înseamnă toate țările europene care au intrat în NATO ar trebui fie date ușor afară. Ori, întrebarea este: noul președinte american va face acest lucru?

Nu știu dacă ce vedem este doar o polemică a domnului Trump, în momentul de față, pentru că apoi, când ajunge în fotoliul de la Casa Albă, se întoarcă la vechile angajamente ale Statelor Unite – unele dintre ele din care facem și noi parte – sau, din contră, este o viziune politică a domniei sale, care înseamnă o răsturnare a realității sociopolitice în care trăim”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care Dan Vîlceanu îl mușcă de nas și îl agresează pe Florin Roman...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă să sari cu parașuta în România. Prețurile pornesc de la 1000 de lei...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Iei amendă dacă circuli pe interzis în parcarea supermarketului?
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
Rusia ar putea lovi în 90 de minute. Rachetele n-ar putea fi evitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Cine au fost Constantin cel Mare și mama sa Elena?
×